Formoses

 

Binnen Studio Dwaaz valt de afdeling Formoses Design. 

Op deze afdeling worden keramische producten ontwikkeld, met een unieke ambachtelijke stooktechniek.  

RAKU

Raku is een ambachtelijke Japanse stooktechniek, ontwikkeld voor theekommen in de 16de eeuw. Hierbij wordt er keramisch werk uit de oven gehaald en in water gelegd wanneer deze nog roodgloeiend is, waardoor de klei een grote temperatuurschok krijgt. Vanwege deze schok 'barst' als het ware de buitenkant van het glazuur en zijn er breuklijnen zichtbaar op het product. Door daarna thee te drinken uit deze kommen, trekken de tanines van de thee door de breuklijnen in de klei. De scheurtjes worden dan steeds donkerder met gebruik.

 

In de 19de eeuw is deze techniek vernieuwd, waarbij de roodgloeiende klei in houtsnippers of kranten wordt gelegd. Vanwege de hoge temperatuur van de keramiek gaat het materiaal branden, waardoor er een rookontwikkeling ontstaat. Wanneer het materiaal een goede rookontwikkeling heeft, wordt er een ijzeren emmer over de brand heen gezet. Op die manier wordt de haard luchtdicht afgesloten en trekken de roetdeeltjes door de breuklijnen van het glazuur de klei in. Dit kleurt de breuklijnen direct grijs, waardoor ze meteen zichtbaar zijn. Aangezien er op dat moment roetdeeltjes in het keramisch werk zit, mogen de producten niet meer gebruikt worden om uit te drinken of om van te eten. 

 

Formoses heeft in 2015 een manier ontwikkeld om het effect van het stoken direct zichtbaar te maken én om de keramiek weer veilig te maken voor consumeerdoeleinden. 

Door honing, cacaopoeder en basterdsuiker over de roodgloeiende producten te gooien, ontstaan er aparte patronen. Elk materiaal smelt op een andere wijze in de hete glazuur. De patronen ontstaan door natuurkracht en materie, elke keer net wat anders als de vorige keer.

Interesse in een product?

Neem een kijkje op de WEBSHOP of stuur een berichtje!